Nikolausfest

4.12.2018 Tammelan Koululla

 

Adventin aikaan Tammelan koulun saksankieliset luokat juhlivat opettajiensa kanssa Nikolausjuhlaa. Mukana ovat myös Kalevan päiväkodin saksankieliset esikoululaiset ja heidän ohjaajat.

Tausta

6. joulukuuta – sattumalta samana päivänä kuin Suomen itsenäisyyspäivä – monissa maissa maailmalla muistetaan pyhää Nikolausta. Pyhimys Vähä-Aasiasta eli 300-luvulla, häntä pidettiin lasten ystävänä ja ihmeentekijänä. Keskiajalla kultti anteliaasta miehestä näki huippunsa. Saksassa kehittyi kaikenlaisia tapoja kansanpiirissä. Kuuluisin lienee Nikolauksen esiintyminen mustan, kaamean saattajansa kanssa. Silloin Nikolaus lukee kultaisesta kirjastaan ja muistuttaa kaikkia heidän rikkeistään, mutta jakaa samalla myös lahjoja.

 

Perinne Nikolauksesta, joka on maallistuneen Joulupukin historiallinen esi-isä, esitetään lapsille; siten he tutustuvat Suomessa muuten tuntemattomaan tapaan.

Juhla

Ennen itsenäisyyspäivää tai sen jälkeen vietetään aamupäivällä juhlasalissa mainittu saksankielisten luokkien juhla: Lauletaan adventti- ja joululauluja, esitetään runoja ja syödään jouluherkkuja. Vanhempainyhdistys tukee juhlaa kaikin keinoin, m.m. pienillä lahjoilla ja Nikolauksen käynnillä. Nikolauksen ja hänen Ruprecht -renkinsä käynti – Itävallassa renki tunnetaan nimellä Krampus, Sveitsissä Schmutzli – on juhlan loppuhuipennus. Onneksi ei kenenkään tarvitse pelätä, tähän mennessä Nikolauksen renki ei ole vielä koskaan piiskannut ketään.

Perheille

Saksankielisten luokkien Nikolaus-juhla on ensisijaisesti tarkoitettu oppilaille. Jos jollekulle juhla ei vielä riitä, haluaa juhlia vielä vanhempien kanssa tai aikoo tuoda ystävät mukaan, hänelle suositellaan yhteistyökumppaneiden tapahtumaa: Tampereen Suomi-Saksa yhdistys ja Tampereen Itävaltaystävät järjestävät yhdessä joka vuosi 6. joulukuuta oman Nikolaus-juhlansa, johon myös kaikki Vanhempainyhdistyksen jäsenet ja heidän lapsensa ovat tervetulleita.